Het Vlaamse Kruis viert 90 ste verjaardag in Zoo van Antwerpen

ANTWERPEN - In de Zoo van Antwerpen hebben zowat 460 leden en sympathisanten van Het Vlaamse Kruis Zaterdag de 90ste verjaardag van de organisatie gevierd met een congres en een familiedag.  

Het Vlaamse Kruis werd in 1927 opgericht om een Vlaamse vereniging te hebben die actief was in de gezondheidszorg, als tegenhanger van het toen nog grotendeels Franstalige Rode Kruis. Financieel is de organisatie gedeeltelijk afhankelijk van subsidies, maar haalt ze vooral inkomsten uit het ziekenvervoer, de aangeboden opleidingen en giften. “Al hebben we op het vlak van fondsenwerving natuurlijk wel een achterstand op het Rode Kruis, dat enorme bedragen ophaalt met zijn jaarlijkse stickeractie”, zegt ondervoorzitter Peter Van Mol.

Vandaag telt het Vlaamse Kruis 30 afdelingen en is het over heel Vlaanderen aanwezig, met ruim 4.000 leden en 1.500 vrijwilligers. In Leuven en rond de Antwerpse gemeenten Zandhoven en Ravels staat het Vlaamse Kruis ook mee in voor dringende ambulancediensten. De komende jaren wil het meer inzetten op samenwerking met andere organisaties en op de professionalisering en modernisering van de opleidingen.

Bron: GVA

Share this post